Introduktion til lommepenge

Det er godt for børn at have pligter og tjene lommepenge af flere grunde – både for deres personlige udvikling, deres forståelse af ansvar, og deres forhold til penge. Her er nogle af de vigtigste grunde:

🧠 Udvikling af ansvar og selvstændighed

Når børn får faste pligter (som at rydde op, hjælpe med opvasken eller tage skrald ud), lærer de at tage ansvar og forstå, at deres bidrag betyder noget for fællesskabet. Det styrker deres selvstændighed og selvtillid.

💰 Forståelse for penge og økonomi

Lommepenge, især hvis de er koblet til konkrete opgaver, hjælper børn med at forstå penges værdi. De lærer, at penge ikke bare kommer af sig selv – og at man nogle gange skal spare op, hvis man vil have noget dyrt.

🧮 Budget og planlægning

Ved at skulle styre deres egne lommepenge får børn mulighed for at øve sig i at prioritere, planlægge og vente på noget, de gerne vil have. Det er en vigtig for at lære at kunne styre sit forbrug og tage økonomisk ansvar.

👨‍👩‍👧 Styrker fællesskabet i familien

Når børn hjælper til derhjemme, føler de sig som en vigtig del af fællesskabet. Det styrker båndet mellem forældre og børn og giver en følelse af, at "vi løfter i flok".

🧹 Gode vaner tidligt

Når børn tidligt er en del af huslige opgaver og håndtere penge fornuftigt fra en tidlig alder, bliver det ofte lettere for dem at navigere i voksenlivet senere.

Her er et eksempel på hvordan et lommepenge skema kan se ud. Her ser vi Nora' s skema. Det virker super godt, fordi hun kan se en fidus med at spare op og glæder sig til fredag, hvor hendes løn udbetales. Hun har selv haft medbestemmelse af, hvilke pligter der skulle være på skemaet. Prisen er udarbejdet i samarbejde med hendes forældre. Med medbestemmelse følger ejerskab, hvilket skaber motivation, som er med til at gøre pligterne sjove og som en naturlig del af hverdagen.

Introduktion til Blomster stemme og kaktus stemme.

Hvordan taler I sammen i jeres familie – eller i din klasse?

En gang mødte jeg en forælder, som også var uddannet pædagog. Hun lærte mig et særligt udtryk, som siden har sat sig fast hos mig. Det handlede om, hvordan vi kan visualisere sproget – og særligt den måde, vi taler til hinanden på.

Hun sagde:
👉 "Når vi taler hårdt eller vredt, kan det føles som at blive stukket af en kaktus."
👉 "Når vi taler med rolige, venlige stemmer, føles det som at få en blomst – en varm gestus, der gør godt i hjertet."

Det gav så god mening. For vi bruger vores stemme hver eneste dag – og den kan enten bygge op eller rive ned. Den kan gøre en anden glad… eller ked af det.

🌸 Kaktus eller blomst – hvad giver vi hinanden?
Ved at tale med børn om dette på en visuel og genkendelig måde, bliver de ofte mere opmærksomme på sprogets kraft. De forstår, at ord ikke bare er ord – de føles. Og det fantastiske er, at de også kan hjælpe med at bringe det videre til deres forældre eller kammerater.

👨‍👩‍👧‍👦 Sammen kan I skabe en kultur – i familien eller i klassen – hvor I taler anerkendende og respektfuldt til hinanden.
Små ændringer i måden, vi taler sammen på, kan gøre en stor forskel for både trivsel, tryghed og sammenhold. Så spørg jer selv: Hvordan lyder jeres stemmer – og hvad vil I helst give hinanden? En kaktus eller en blomst? ❤️


Introduktion til madpakke

Der kan være flere grunde til, at nogle børn ikke kan overskue for meget mad i en madpakke. Her er nogle af de mest almindelige forklaringer: 

Her er et billede af en madpakke der ser ens ud hele ugen. Grøntsager og frugt spises hjemme. Her vælger familien lidt mad og der bliver spist op hver dag. Madpakken er ikke en overraskelse, fordi barnet har givet udtryk for, at hun gerne vil have det samme med, da hun er sensitiv i forhold til mad.

🧠 Sanseindtryk og overstimulering

Nogle børn er mere sensitive over for sanseindtryk. En madpakke med mange forskellige ting – farver, dufte, konsistenser – kan virke overvældende. Det kan gøre det svært for barnet at vælge, hvor de skal starte, og det kan i værste fald tage appetitten.

🍎 Beslutningstræthed

Når der er mange valg på én gang, skal barnet tage flere små beslutninger: Hvad skal jeg spise først? Hvad kan jeg bedst lide? Det kan skabe unødvendig forvirring eller stress – især hos børn, der i forvejen har svært ved at træffe valg.

😞 Præstationspres eller madrelateret usikkerhed

Hvis barnet føler, at det "skal" spise det hele, kan en stor eller varieret madpakke føles som en opgave, de ikke kan løse. Det kan føre til, at barnet hellere undgår maden end at risikere at "fejle" – særligt hvis der er tidligere erfaringer med at blive presset til at spise op.

🧒 Udvikling og alder

Yngre børn har ofte brug for mere struktur og færre valgmuligheder. En enkel madpakke med få, overskuelige elementer gør det lettere for dem at fokusere på at spise og nyde maden i stedet for at forholde sig til alt for meget på én gang.

❤️ Behov for tryghed og genkendelighed

Børn trives ofte bedst med det, de kender. Hvis madpakken ændrer sig meget fra dag til dag, eller indeholder "for meget nyt", kan det føles utrygt. Enkel og genkendelig mad giver ro.

Hvad kan man gøre?

  • Lav enkel og overskuelig madpakke med 2-3 ting.

  • Brug små rum eller bokse til at skabe overblik.

  • Spørg barnet, hvad det bedst kan lide – og involver dem i at pakke madpakken.

  • Accepter, at appetit og lyst varierer – pres ikke på.